EKS till din tjänst!

Om oss

Ställ din fråga till energipanelen eller läs vad andra har skrivit!

byt bild
byt bild

Vi ingenjörer i Energipanelen:

Nicklas Nordström
Energiingenjör
EKS

Thomas Nyberg
Platschef Mora Värmevärk
EON

Jens Olsson
Försäljningsingenjör
CCI

Peter Johansson
VVS konstruktör
WSP

Nils Eriksson
Ventilingenjör
CCI

Ställ en fråga


Din fråga:
Ditt namn: Din e-post:

Är det lönsamt att byta till lågenergilampor? Är det en lampa som används regelbundet så är det en klok investering.

Räkneexempel:
Om man tittar på en 60w kökslampa som används 4h/dygn vintertid och 2h/dygn sommartid lyser den då nästan 1100h/år, vilket kostar ca 72:- på ett år (med ett elpris på 1,10:-/kWh). Byter man då ut den till en 11w lågenergilampa som lyser lika många timmar kostar detta ca 14:-/år. Besparingen är 58:-/år.

Sparar jag mycke pengar om jag sänker temperaturen från 23 till 21 grader i min villa? Om man sänker årsmedeltemperaruren hemma med 1 grad motsvara det ca 5% av årsförbrukningen. Så en sänking från 23 till 21 grader skulle i en vanlig villa med en värmeförbrukning på 15 000 kWh innebära en besparing på ca 1500 kWh.

Vad det innebär i pengar beror på vad man har för värmekälla men med tex fjärrvärme som kostar runt 67 öre kWh blir det knapt 1000:-/år.

Hur mycket värme avger en människa? En stillasittande människa avger drygt 100W. Värmeavgivningen ökar sedan med ökad aktivitet till som mest 600-700W vid aktiviteter som en elitmatch i brottning eller liknande.

Hur mycket skulle man spara om man installerade en FTX ventilation istället för frånluft utan återvinning i en villa? Om vi räknar på en villa som är 170 kvm stor så har den ett ventilationsbehov på ca 60 l/s. Värmeföfludterna genom ventilation blir ungefär 6920 kWh per år om ventilationen är i drift dygnetrunt.
Installerar men ett modernt ventilationsaggregat med 75% återvinningsgrad blir de årliga värmeförlusterna ca 1740 kWh. Alltså en värmebesparing med knapt 5200 kWh/år.

En liten del av besparingen äts upp av en ökad elförbrukning genom att det i ftx agg finns 2 fläktar och en motor till enroterandr värmeväxlare. Detta rör sig om ca 1000-1500 kWh/år vid drift dygnet runt.

Hur mycket kostar det att fylla upp ett badkar med behagligt vatten? Ett badkar på 300 liter som fylls med 40 gradigt vatten kostar ca 15:-. Beräknat med ett värmepris på 70 öre/kWh och ett vattenpris på 25:-/kbm.

EKS - Energi - Klimat - Service - © 2010 - 2011 EKS AB

Energipanelen

ENERGIPANELEN

Är det lönsamt att byta till lågenergilampor? Är det en lampa som används regelbundet så är det en klok investering...
Nyheter

NYHETER

Grattis HIF och KHK!!!!! EKS är stolta sponsorer till HIF Karlskrona och KHK. EKS gratulerar våra två elitlag till deras avancemang i respektive sport. Att Karlskrona kan stoltsera med dessa två bedrifter stärker Ka...